Oct 3, 2010

Ecetes paprika

Csak, hogy legyen egy másik variáns is Ági receptjére: 
2 kiló almapaprikát megmosunk, levágjuk a szárukat, és jó szorosan üvegekbe gyömöszöljük őket. Kb. 2 litert vizet felteszünk forrni, beleteszünk egy nagyobb darab friss gyömbért, 3-4 evőkanál sót, 15 szem borsot egészben, és 2 deci 10%-os ételecetet. Ha felforrt, belekeverünk egy kis nátrium benzoátot is. Ráöntjük a paprikákra, és dunsztba tesszük az üvegeket. Kész is!

Marinált paprika

A kedvenc savanyúságom, a nagymamám szokta csinálni. 1 kiló paradicsompaprikából két 1 literes üveg lesz. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, négybe vágjuk, és feltesszük egy kicsit főni - felforraljuk, pár percig rotyogjon, majd leszűrjük, és jó szorosan az üvegekbe töltjük. Elkészítjük a lét: fél liter víz + fél kanál só + 1 kanál cukor + néhány babérlevél + 1 dl 10%os ételecet - ezt felforraljuk, majd belekeverünk egy kis nátrium benzoátot is. Ráöntjük a paprikákra, minden üveg tetejére teszünk egy evőkanál olajat is, aztán lezárjuk, dunsztba tesszük, téli vacsorákon húsok mellé kínáljuk.