Oct 3, 2010

Ecetes paprika

Csak, hogy legyen egy másik variáns is Ági receptjére: 
2 kiló almapaprikát megmosunk, levágjuk a szárukat, és jó szorosan üvegekbe gyömöszöljük őket. Kb. 2 litert vizet felteszünk forrni, beleteszünk egy nagyobb darab friss gyömbért, 3-4 evőkanál sót, 15 szem borsot egészben, és 2 deci 10%-os ételecetet. Ha felforrt, belekeverünk egy kis nátrium benzoátot is. Ráöntjük a paprikákra, és dunsztba tesszük az üvegeket. Kész is!

Marinált paprika

A kedvenc savanyúságom, a nagymamám szokta csinálni. 1 kiló paradicsompaprikából két 1 literes üveg lesz. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, négybe vágjuk, és feltesszük egy kicsit főni - felforraljuk, pár percig rotyogjon, majd leszűrjük, és jó szorosan az üvegekbe töltjük. Elkészítjük a lét: fél liter víz + fél kanál só + 1 kanál cukor + néhány babérlevél + 1 dl 10%os ételecet - ezt felforraljuk, majd belekeverünk egy kis nátrium benzoátot is. Ráöntjük a paprikákra, minden üveg tetejére teszünk egy evőkanál olajat is, aztán lezárjuk, dunsztba tesszük, téli vacsorákon húsok mellé kínáljuk.

Sep 13, 2010

Sárgarépaleves, ahogy én szeretem

Nagyon egyszerű, olcsó, és pillanatok alatt kész van - a lényeg a fűszerezésben rejlik. Egy fej vöröshagymát és két-három gerezd fokhagymát megdinsztelünk, egy kicsit meg is piríthatjuk. Megfűszerezzük: kömény, koriander, pirospaprika, gyömbér, cayenne bors, és egy zöldséges leveskocka kerül rá. Felkockázzuk a sárgarépát, meg egy kis krumplit, rádobjuk a fűszeres hagymára, felöntjük vízzel, és kb. 20 percig főzzük (amig a répa meg nem puhult). Sózni nem szoktam, a leveskocka elég. Összeturmixoljuk, sajtos piritóssal kínáljuk. 
 

Szilvás rácsos pite


A tészta hozzávalói: fél kg liszt, 1 sütőpor, 1 tojás, kb. 3 evőkanál cukor, 25 dkg margarin, egy csipet só, és kb 1 pohár tejföl. Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tészta negyedét félretesszük. A nagyobb részét kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Megkenhetjük egy kis szilvalekvárral, de ez akár el is maradhat. Elrendezzük rajta a szilvákat, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A tészta maradék részéből ezután elkészítjük a rácsokat, tojást kenünk rá, és 200 fokon addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a teteje.

Sep 12, 2010

Egyszerű szilvalekvár

A nagynéném receptje, és nagyon bevált. Semmi gond nincs az elkészítésével, nem kell állni felette, és mégis tökéletes!
Kimagozzuk a szilvákat és ledaráljuk, cukor sem kell bele. Egy nagy lábasba 1 - másfél deci ecetet öntünk (az ízén egyáltalán nem érződik majd), ebbe tesszük a darált szilvát. A tűzhelyen felforraljuk, majd betesszük a sütőbe, ahol a legalacsonyabb fokozaton akár 7-8 órán át forrni hagyjuk, egészen addig, míg besűrűsödik. Az ecet miatt nem ég le, és kevergetni sem kell.

Szilvásgombóc


Érdemes belőle jó sokat csinálni, mert remekül eláll a mélyhűtőben. Én kb. 2 - 2,5 kiló krumpliból 40 darabot készítettem. Felaprítjuk és megfőzzük a krumplit sós vízben, majd összetörjük. Mikor kicsit kihűlt, annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, de jól formálható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kimagozott szilvát, fél mokkáskanál fahéjat és egy kockacukrot (vagy kb. ugyanennyi kristálycukrot). Gombócokat készítünk belőle, és forró vízben kifőzzük őket. Közben vajon zsemlemorzsát pirítunk, és a kész gombócokat meghempergetjük benne.

Sep 11, 2010

Brownies


Nem tudom, mennyire autentikus a recept, én mindenesetre így készítem.
10 dkg lisztet elkeverek 10 dkg cukorral. Beleteszek még kb. 2 dkg kakaóport és negyed csomag sütőport. Közben 2 tojást felverek 3/4 deci olajjal, majd ezt is hozzáadom a lisztes keverékhez. Beleforgatok apró darabokra vágott étcsokit és diót; ez utóbbiból a tetejére is szórok egy keveset. Közepesen meleg villanysütőben 20 perc alatt megsül.