Sep 10, 2010

Savanyúság


Itt van a savanyúság eltevésének szezonja. Évek óta ezt a receptet használjuk, nagyon bevált. 5 literes üvegenként másfél liter savanyúságlével kell számolni.

Az alaposan elmosott üvegek aljára pár szem bors, köménymag, mustármag, néhány babérlevél, esetleg kis kapor kerül. Ezután szorosan elrendezzük az üvegben a savanyúságnak valót. Lehet uborka, kisdinnye, zöld paradicsom, paprika, ki mit akar. A zöldségek közé tegyünk pár szelet tormát is. Ezután elkészítjük a levet: minden liter vízhez 2,5 deci 10% ecetre, 150 g cukorra, 30 g sóra és fél teáskanál borkénporra lesz szükség. Ráöntjük a levet a zöldségekre úgy, hogy teljesen ellepje, majd egy kistányérral, vagy valami hasonlóval lefedjük. 4-5 napig pihentetjük, és közben minden nap feltöltjük, ahogy szívja be a levét. Mielőtt végleg lezárjuk az üvegeket egy kis nátrium-benzoátot szórunk a tetejére.

1 comment: